We detected that you log in from the UK, do you want to visit our UK website ?  Click here Browse region

Jak zwiększyć przychody sklepu za pomocą terminala płatniczego - trzy sposoby

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że urządzenia płatnicze zmieniły świat płatności, wpływając na niemal każdy biznes - od globalnych sieci, po małe firmy. Nawet harcerki z USA odkryły, że sprzedadzą więcej ciasteczek, jeśli tylko umożliwią chętnym płatności bezgotówkowe. Mimo to, potencjał terminali płatniczych – tak powszechnych, zdawałoby się, narzędzi - wciąż nie jest w pełni wykorzystany. W tym artykule przedstawiamy trzy proste sposoby na optymalne wykorzystanie atutów terminali i maksymalizację korzyści, które można dzięki nim osiągnąć.

Na potrzeby tej analizy przyjrzymy się polskiemu rynkowi płatniczemu.

Gotowi na zmiany: płatności bezgotówkowe wkraczają z wielką siłą

Polska to w swoim regionie jeden z liderów płatności bezgotówkowych, a trend ich upowszechniania jest już na naszym rynku głęboko zakorzeniony. Dziś blisko 65% Polaków jako najczęstszą formę zapłaty wybiera kartę płatniczą, a aż 36% badanych przez Związek Banków Polskich uważa, że tempo rozwoju nowoczesnych płatności w kraju powinno być jeszcze większe.

Popularnych sposobów finalizacji transakcji bezgotówkowych jest w Polsce wiele. Poza kartami, wśród płacących mobilnie najlepiej przyjął się BLIK (35% respondentów), a także przelewy internetowe, np. za pośrednictwem portfeli mobilnych (32%)[1]. Mocny wzrost e-commerce, spotęgowany dodatkowo przez pandemię, wpłynął na zwyczaje zakupowe konsumentów i skłonił sprzedawców do oferowania nowych sposobów wysyłki i dostawy. Obecnie już co 4. Polak deklaruje, że mając możliwość złożenia zamówienia online z szybkim odbiorem w sklepie stacjonarnym (czyli usługi znanej jako click-and-collect), wybrałby właśnie tę opcję[2]. Znaczenie zyskały także szybkie dostawy do domu kurierem, jako bezpieczna, wygodna alternatywa dla tradycyjnych zakupów. Przy tej formie dostawy z opcji bezgotówkowych i bezdotykowych płatności korzysta dziś 40% e-kupujących[3].

Wszystko to prowadzi nas do następującego wniosku:

1. Zapewnienie dostępu do terminala w punkcie odbioru przesyłek kurierskich lub paczek pozwala na komfortową realizację zamówień klientom, którzy preferują płatności bezgotówkowe. Większe zainteresowanie klientów w połączeniu ze zmniejszeniem liczby operacji związanych z zarządzaniem gotówką gwarantuje znaczące zyski.

Terminale płatnicze dają realną przewagę w szybko zmieniającym się, bezgotówkowym świecie

W ciągu ostatnich lat wymagania wobec terminali płatniczych zmieniły się, a merchanci oczekują od nich wartości dodanej dla swoich punktów sprzedaży. Obecnie dostępnych jest coraz więcej aplikacji biznesowych, które działają na ich korzyść przedsiębiorcy i zwiększają przewagę konkurencyjną jego sklepu. Terminale płatnicze pozwalają mu na lepszą obsługę klienta, dają możliwość dzielenia rachunków, realizowania usług rezerwacji czy aktywowania programów lojalnościowych.

Płynie z tego drugi wniosek:

2. Dzięki terminalom płatniczym, przedsiębiorcy mogą w pełni wykorzystać możliwości technologii, poszerzając portfel dostępnych metod płatności. Najpopularniejsze aplikacje biznesowe umożliwiają wdrożenie dodatkowych usług finansowych, wykraczających poza zwykłe transakcje. Przykładowo, opcja ,,buy now, pay later’’ zyskała ogromne zainteresowanie i stała się niezwykle popularna wśród klientów, którzy zyskali większy wybór metod płatności i czasu ich realizacji[4].

Reklama jako dodatkowe źródło wpływów

Oprócz dostarczania nowych metod płatności, urządzenia Ingenico mogą pomóc przedsiębiorstwom zwiększyć przychody na inne sposoby. Terminale płatnicze są nie tylko łatwe w obsłudze, ale również oferują intuicyjny, przyjazny dla użytkownika interfejs, funkcjonujący z wykorzystaniem najnowszych technologii ekranów dotykowych. Łącząc najlepsze praktyki UX z prostotą płatności, terminale zmieniają dotychczasowe ,,Punkty sprzedaży" w nowoczesne ,,Punkty interakcji". Mimo wielu niewątpliwych zalet, ostatnie badania pokazują, że urządzenia te nie są w pełni eksploatowane, a tylko 10% ich czasu pracy jest faktycznie wykorzystywane do dokonywania płatności[5].

A to oznacza, że terminale mają duży potencjał, by je dodatkowo zagospodarować, z korzyścią dla portfela przedsiębiorcy:

3. Dzięki reklamom w czasie rzeczywistym (real-time advertising) na ekranach terminali możliwe jest wyświetlanie reklam kontekstowych, w których algorytm reaguje na wybory dokonywane przez klienta podczas zakupów. Daje to możliwość dobrania dodatkowych produktów przez kupującego, a tym samym - zwiększenia sprzedaży w punkcie.

Znacznie więcej niż centrum płatności

Korzystając w pełni z dostępnych funkcjonalności swojego terminala, można sprawić, że dokonywanie płatności będzie dla klientów jeszcze łatwiejsze, co przełoży się na nowe możliwości uzyskania przychodów dla Twojej firmy. Warto pamiętać, że najnowocześniejsze technologie, ułatwiające i przyspieszające zakup, nie są już przez klientów postrzegane jako miły dodatek – stały się raczej w ich oczach niezbędnym wymogiem.

Terminale płatnicze to dziś o wiele więcej niż tylko centrum płatności. Terminale Ingenico z systeme Android stają się wielofunkcyjnymi urządzeniami, dzięki którym mali i wielcy merchanci mogą dotrzymać kroku szybko zmieniającym się warunkom nowoczesnego rynku. Czy staną się wkrótce dla biznesów tak niezbędne, jak smartfony dla konsumentów? Taki scenariusz wydaje się bardzo realny.

-------------------------------------------

[1] https://zbp.pl/Aktualnosci/Wydarzenia/Polacy-w-wiekszosci-placa-bezgotowkowo

[2] https://www.e-point.pl/blog/click-and-collect-w-praktyce-kiedy-warto-i-jak-wlaczyc-je-do-strategii-omnichannel

[3] https://prnews.pl/za-paczke-za-pobraniem-u-kuriera-gls-zaplacisz-blikiem-450965

[4] Cashless life and payroll facilities - Ingenico Presentation - IX Cashless Congress

[5] Cashless life and payroll facilities - Ingenico Presentation - IX Cashless Congress

Waldemar Korwin-Kowalewski , Country Manager Ingenico na Polskę i kraje bałtyckie

Waldemar Korwin-Kowalewski jest absolwentem Wyższej Szkoły Studiów Międzynarodowych w Łodzi oraz Wyższej Szkoły Handlu i Finansów im. Fryderyka Skarbka w Warszawie. Ma ponad 10-letnie doświadczenie w sprzedaży i obsłudze klienta korporacyjnego. Wcześniej zajmował stanowisko Key Account Managera w Elavon Europe.