Dlaczego Android jest przyszłością terminali płatniczych?

Android stał się gorącym tematem na rynku terminali płatniczych. Pytanie nie brzmi już „czy”, tylko „kiedy” rynek masowo przeniesie się na nowy system. Ale jakie są zalety systemu Android? Jakie korzyści banki, agenci rozliczeniowy i sprzedawcy mogą z niego czerpać?

Odpowiedzi na te pytania udziela Jose Luis Arias, Executive Vice President w regionie EMEA, Terminal Solutions & Services Ingenico marki Wordline.

Co zmienia system Android?

Do tej pory zmiany między generacjami terminali płatniczych były stopniowe. Pomijając PCI i ulepszenia zabezpieczeń, z perspektywy sprzedawcy, dotyczyły one wdrożenia modemu wi-fi, rozwoju komunikacji bezprzewodowej, poprawy ergonomii czy jakości kolorowych ekranów. To wszystko zmienia jednak oprogramowanie Android. Odblokowuje on wyjście poza zamknięte dotychczas ekosystemy i umożliwia agentom rozliczeniowym oraz dostawcom usług wartości dodanej tworzenie własnych aplikacji, otwierając tym samym nowe środowisko dla uczestników rynku. Łącząc te aplikacje z kreatywnością stale rozwijających się fintechów, dostawców oprogramowania, operatorów portfeli i innych programistów aplikacji biznesowych, można wypracować znaczną przewagę nad konkurencją.

Jakie są korzyści dla banków i agentów rozliczeniowych?

Z naszego punktu widzenia banki i agenci rozliczeniowi skupiają się na kilku kluczowych priorytetach. Jednym z nich jest zmniejszenie kosztu całkowitego posiadania sprzętu dostarczanego detalistom. Kolejnym jest poprawa retencji klientów. Dzięki systemowi Android jeden produkt może zastąpić wiele urządzeń w sklepie, zmniejszając koszty. Zapewnia również agentom rozliczeniowym możliwość oferowania sprzedawcom lepszych, a czasem i nawet tańszych usług, co w dłużej perspektywie wzmacnia ich relacje.

Ponadto umożliwia bankom i agentom rozliczeniowym zwiększenie lojalności poprzez tworzenie własnych aplikacji dla sprzedawców: na przykład, jeśli sprzedawca ma w swoim banku dane z programu lojalnościowego z trzech ostatnich lat, będzie się długo zastanawiał przed zmianą banku.

Jak firmy mogą wykorzystać system Android?

Istnieje niewiele ograniczeń co do typów aplikacji, które można wdrażać na urządzeniach z Androidem, jednak istnieje kilka kluczowych sposobów na uzyskanie realnych korzyści z systemu. Pierwszym z nich jest uzupełnienie metod płatności o aplikacje biznesowe. Android niesie ze sobą dużą społeczność jaką są programiści, z zasobem różnego rodzaju aplikacji, które można wdrożyć na POSie opartym na tym systemie. Mogą to być rozwiązania front-office, takie jak aplikacje biznesowe, programy lojalnościowe, usługi click and collect oraz te do sprzedaży biletów, podczas gdy narzędzia back-office mogą dostarczać wewnętrze raporty, zarządzać personelem i wiele więcej.

Po drugie, Android umożliwia akceptowanie alternatywnych metod płatności, wykorzystujących rozszerzone możliwości urządzenia, takie jak kamery, skanowanie i NFC. System udostępnia również możliwość łatwego wykorzystania nowych aplikacji, w tym kodów QR i cyfrowych portfeli – oprócz tradycyjnych metod płatności.

Czy terminal płatniczy z Androidem jest bezpieczny?

Bezpieczeństwo odgrywa kluczową rolę dla sprzedawców detalicznych, agentów rozliczeniowych, banków, ale i konsumentów. W ciągu ostatnich kilku lat nastąpił ogromny rozwój zabezpieczeń Androida – i jest to jeden z powodów, dla którego wybraliśmy właśnie ten system. Ponadto Ingenico oferuje dodatkową ochronę. W czasie, gdy system jest otwarty, strona płatności się zamyka. Te dwa środowiska są od siebie niezależne i odseparowane, a wszystko co jest związane z płatnościami znajduje się za zaporą ogniową z dedykowanymi warstwami połączeń. Co najważniejsze, wszystkie terminale Ingenico z systemem Android są w pełni zgodne z certyfikatem zgodności ze standardem PCI, spełniając najbardziej wymagające standardy bezpieczeństwa.

Jak wygląda przyszłość?

System Android otwiera drzwi do bezpiecznych transakcji, usług o wartości dodanej i stałej dostępności operacyjnej, których sprzedawcy potrzebują, aby tworzyć ekscytujące, angażujące i zróżnicowane doświadczenia dla klientów. Umożliwia również terminalom płatniczym korzystanie z oprogramowania thin-client w połączeniu z funkcjonalnością chmury. Aplikacje, które działają zarówno w terminalach płatniczych, jak i w chmurze, mogą zapewnić prawdziwe korzyści.

Przykładem jest zdolność terminala z system Android do automatyzacji i wielu funkcji konserwacji, aktualizacji oprogramowania i samozarządzania, co może znacznie obniżyć całkowity koszt użytkowania i posiadana urządzenia dla właściciela. Sprzedawcy czerpią również korzyści z usprawnienia cyfrowego procesu sprzedaży – sprawdzania zapasów i wyszukiwania informacji o produkcie za pośrednictwem chmury.

Co oferuje Ingenico?

Rozwiązanie i usługi systemu Android od Ingenico opierają się na sprawdzonych możliwościach dostarczania najlepszych w swojej klasie i niezawodnych urządzeń, a także silnych, lokalnych usługach, których potrzebują nabywcy, aby skutecznie wdrażać i utrzymywać swoje rozwiązania. Dzięki zaufaniu i współpracy klienci mogą czerpać z naszych pomysłów, innowacji i sieci partnerów, stale ulepszając swoją ofertę i pomagając im wdrażać rozwiązania spełniające wymagania ich szybko zmieniających się potrzeb sprzedawców i konsumentów.

O autorze