Najnowsze trendy na rynku bezobsługowym

Zeszłoroczna cyfrowa zmiana w nawykach zakupowych zaowocowała nowego rodzaju doświadczeniami konsumenckimi. Jednym z najciekawszych skutków tego zjawiska był wzrost użyteczności bezobsługowych terminali płatniczych, dostępnych dla klienta 24/7. Konsumenci korzystający z tych rozwiązań potwierdzają, że samoobsługa przekłada się na istotną oszczędność czasu. Uznają również bezgotówkowe i bezkontaktowe formy płatności za przystępniejsze i prostsze w użyciu.

Konieczność przystosowywania się firm do nowych okoliczności i zapewnienia jak najlepszego doświadczenia konsumenta (Customer Experience, CX) w 2021 roku będzie szła w parze z rozwojem rozwiązań samoobsługowych. Poniżej prezentuję kilka przykładów takich działań wraz z ich wpływem na środowisko miejskie.

Sprawny transport miejski przyspiesza

Jedną z branż, które doświadczą konkretnych korzyści związanych z szybkim rozwojem rozwiązań bezobsługowych, będzie transport miejski. Wprowadzenie zasad dystansu społecznego i innych ograniczeń w czasie pandemii zmieniło oblicze transportu publicznego na całym świecie. Jak podają badania, dojazdy do pracy oraz podróże długodystansowe ograniczone zostały odpowiednio o 70 i 90%[1]. W tym samym czasie zaobserwowano zauważalny wzrost liczby aplikacji oferujących zintegrowane rozkłady jazdy czy szybkie płatności za bilet - kiedy więc konsument ma możliwość i potrzebę podróżowania, może skorzystać ze wsparcia i wygody oferowanej przez innowacyjne rozwiązania technologiczne.

Wspomniane wcześniej zmiany przełożyły się na szersze wykorzystanie wolnostojących terminali płatniczych, które można dziś znaleźć nie tylko w biletomatach, ale też na ulicznych i zamkniętych parkingach, w różnorodnych kasach samoobsługowych czy automatach z przekąskami. W przestrzeni publicznej funkcjonują również bramki ze zintegrowanymi terminalami, umożliwiające dostęp do wybranych obszarów metra, a do otwarcia ich wymagane jest zeskanowanie karty miejskiej przez użytkownika.

Strategicznym celem sektora transportu publicznego będzie w przyszłości dostarczenie konsumentowi płynnego i wielokanałowego systemu komunikacji, który wspierałby użytkownika przez całą podróż od początku do końca – niezależnie od tego, czy wybrałby przejazd autobusem, wypożyczenie roweru miejskiego czy może dalszą podróż. Szybkie i wygodne płatności będą wkrótce decydującym czynnikiem wspierającym możliwie najlepsze doświadczenie konsumenta, wraz z zapewnieniem mu bezpieczeństwa oraz ochrony danych.

Bezkontaktowe płatności sprzyjają rozwojowi sektora bezobsługowego

Transport miejski obejmuje nie tylko komunikację publiczną - to także car-sharing, rowery czy skutery elektryczne, które stają się integralną częścią krajobrazu polskich miast. Według badań, 9 na 10 Polaków pozytywnie ocenia te środki komunikacji, a kolejne 70% jest przekonanych o zbliżającym się wzroście ich popularności[2]. Z punktu widzenia użytkownika,  niezwykle istotne jest znalezienie wolnego skutera lub samochodu, łatwa w  użyciu aplikacja, za pomocą której można dokonać wypożyczenia, oraz płynne rozpoczęcie jazdy bez obaw o loginy, PIN-y i inne zabezpieczenia.

Inne ciekawe zastosowanie płatności samoobsługowych znaleźć można na stacjach paliw i punktach ładowania pojazdów elektrycznych. Tu z pomocą przychodzą bezkontaktowe dystrybutory z wolnostojącymi terminalami.

Coraz szerszy wybór automatów

Poza bogatą, wielowiekową kulturą, wysokim stopniem rozwoju technologicznego czy pięknymi krajobrazami, Japonia znana jest też z wielości i różnorodności automatów, w których można kupić praktycznie wszystko. Podczas gdy europejski konsument przyzwyczajony jest najczęściej do maszyn vendingowych z napojami i przekąskami, w japońskich automatach klienci mogą nabyć szeroki wachlarz towarów, które zwykle spotkalibyśmy w supermarkecie, czy nawet restauracji.

Ten trend pojawia się również w Europie, częściowo z powodu konieczności. Przykładowo w 2020 r. w odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie na sprzęt ochronny pojawiły się pierwsze w Polsce automaty sprzedające maski, żele antybakteryjne i rękawiczki[3]. Z kolei na uniwersytetach czy w obiektach korporacyjnych zakupić można kosmetyki, kanapki czy jedzenie typu fast food. Produkty do włosów i makijażu znaleźć można w kioskach samoobsługowych przy klubach fitness, pływalniach czy toaletach publicznych.

Nowe przykłady wykorzystywania takich urządzeń pokazują ich ogromny potencjał rynkowy jako rozwiązania atrakcyjnego i przyjaznego dla użytkownika. Wybór produktu, sprawna płatność kartą i zakupy ”od ręki” to wielka wartość dla osób, którym zależy na czasie, bądź które chcą uniknąć bezpośredniego kontaktu z obsługą. Dostawcy automatów vendingowych podzielają tę pozytywną prognozę - 60% przewiduje wzrost popytu na płatności bezgotówkowe.[4].

Z punktu widzenia sprzedawcy, wdrażanie takich rozwiązań jest niezwykle proste. Kupujący może być obsługiwany przez terminale bezkontaktowe, np. Self/2000, Self/4000 lub Self/5000, proponowane przez Ingenico. Wystarczy jedynie przygotować wybrane produkty, umieścić je w jednym z automatów umiejscowionych w różnych lokalizacjach i… samoobsługowy sklep gotowy. To brzmi niemal jak definicja dochodu pasywnego!

Podsumowując, zautomatyzowane rozwiązania zapewniają bezpieczny, bezkontaktowy dostęp 24/7 do szerokiego wyboru produktów i usług, co procentuje w świecie działającym na szybkich obrotach. Jest to również optymalny wybór w warunkach regulacji pandemicznych i społecznego dystansu.

Można stwierdzić z pewnością, że magiczna kombinacja automatyzacji i bezkontaktowości będzie otwierać kolejne drzwi dla niezliczonych szans, a popularność tego typu rozwiązań rosnąć będzie w zaskakującym tempie. Jeszcze dwa lata temu kto mało kto pomyślałby, że rynek bezobsługowy dotychczas postrzegany jako niszowy stanie się wschodzącą gwiazdą świata POS.

[1] Mass Transit, Crisis Paves the Way for Transit Payment Innovation, 2020

[2]  Bisnode dla Rzeczpospolitej, Taksówki w kryzysie. Uber, hulajnogi, a teraz pandemia, 2020

[3] Euromonitor International - Vending in Poland, 2021

[4] European Vending and Coffee Service Association – Covid-19 survey results 202

Mikołaj Bobiński, Country Manager TSS Ingenico na Polskę i Bałtyki

Mikołaj Bobiński jako Country Manager prowadzi operacje na rynku polskim oraz krajów bałtyckich w Ingenico - światowego lidera rozwiązań w zakresie płatności bezgotówkowych. Od początku kariery związany jest z branżą technologiczną. Od wczesnego etapu swojej kariery był silnie związany z sektorem technologicznym, zajmując kierownicze stanowiska w firmach Dell, Fujitsu i Samsung. Ukończył studia IMD na Uniwersytecie w Lozannie, studiował również Zarządzanie na Uniwersytecie Warszawskim, oraz Inżynierię Oprogramowania na Polsko Japońskiej Akademii Technik Komputerowych.