Cztery przyczyny wzrostu popularności systemu Android w sektorze płatności

W warunkach szybkiej ewolucji terminali płatniczych nowej generacji wśród najbardziej innowacyjnych systemów operacyjnych na prowadzenie wysunął się Android. Warto zastanowić się jednak, co jest motorem tego postępu i dlaczego to właśnie on zyskuje nowych zwolenników?

Hernán Moya, Dyrektor ds. Marketingu w Ingenico, marka Wordline na kraje Płw. Iberyjskiego, zajmujący się Terminalami, Rozwiązaniami i Usługami, wskazuje cztery kluczowe elementy, dzięki którym system Android przyczynił się do tak znaczących zmian w dziedzinie płatności.

1. PODEJŚCIE „WSZYSTKO W JEDNYM”

Co nowego wprowadza Android, aby napędzić zmiany?

Dzięki możliwościom systemu Android w środowisku płatności powstała nowa nisza: aplikacje o wartości dodanej. Jak sama nazwa może wskazywać, wnoszą one dodatkową wartość, generując w ten sposób kolejne źródło dochodu z terminali płatniczych. Takie aplikacje poszerzają możliwości tych urządzeń poza ich tradycyjną funkcję płatniczą, znacznie bardziej ukierunkowując je na biznesowe rozwiązania. Płatność przestaje być jedyną czynnością.

System Android zapewnia bazę technologiczną m.in. na potrzeby projektowania oraz wdrażania nowych funkcjonalności czy dostosowywania terminala do potrzeb przedsiębiorcy oraz klienta – zakres możliwości potencjalnie zainstalowanych na nim aplikacji jest ogromny.

Poniżej przedstawiono niektóre obszary, w których system szczególnie wyróżnia się przy zwiększaniu zysków biznesu.

Przykład 1 - Innova TaxFree: połączenie bezpieczeństwa i biznesu na rzecz bezproblemowego UX

We współpracy z Innova TaxFree, Ingenico pracowało nad implementacją aplikacji, która w przeciągu sekundy przetwarzałaby transakcje wolne od podatku. Osiągnięto to dzięki skanowaniu numeru paszportu w tzw. MRZ (ang. machine readable zone, strefie do odczytu maszynowego) przy pomocy kamery wbudowanej w terminal. Pozwoliło to ograniczyć np. uciążliwe czynności związane z wypełnianiem rozbudowanych formularzy , które musieli dotąd wypełniać podróżni wracający zza granicy.

Przykład 2 - Touché: zmiana typowego terminala POS w profesjonalne narzędzie o szerszych możliwościach

Naszym celem w sektorze HoReCa było zintegrowanie i ułatwienie operacji wykonywanych na jednym urządzeniu. Za sprawą certyfikowanej integracji z systemami POS, takimi jak Oracle Micros Simphony, Touché opracowało aplikację, która umożliwia przesłanie zamówienia klienta poprzez terminal z systemem Android prosto do restauracyjnej kuchni. Po zakończeniu posiłku, goście restauracji mogą łatwo podzielić rachunek w wybrany sposób, również bezpośrednio przez terminal. Kelner może zaakceptować każdą formę płatności, dodać punkty w ramach programu lojalnościowego lub wysłać klientom cyfrowy rachunek – wszystko w czasie, gdy POS się aktualizuje. Umożliwienie elastycznych transakcji tego typu przynosi korzyść zarówno klientowi, jak i przedsiębiorcy – pierwszy może podzielić się pozytywnym doświadczeniem z wizyty, a drugi odnotowuje poprawę efektywności operacyjnej firmy. W obu przypadkach zlikwidowany został dotychczasowy wymóg korzystania z kilku różnych urządzeń. Wdrożone zamiast niego rozwiązanie „wszystko w jednym” ułatwia zatem pracę zarówno kelnerów, jak i pracowników TaxFree, co znacząco wpływa na ograniczenie kosztów dla biznesu.

2. DEVELOPERZY ZNAJĄ ANDROIDA

Aplikacje oparte na Androidzie otwierają drzwi do świata nieskończonych możliwości, ale czy ich tworzenie jest tak proste, jak się wydaje?

Jedną z kluczowych zalet Androida jest obecnie istnienie milionów aplikacji, które pozwalają ułatwić oraz przyspieszyć proces tworzenia nowych. Platforma jest popularna, zapewnia elastyczność oraz wysoki poziom UX, dzięki czemu oferuje duży potencjał do płynnego tworzenia wysokiej jakości aplikacji na terminale płatnicze.

W większości przypadków przenoszenie istniejących aplikacji Androida na terminal płatniczy wymaga niewielu dostosowań, gdyż oba oparte są na tym samym systemie operacyjnym. Ingenico poświęciło wiele czasu, by proces tworzenia aplikacji stał się prostym doświadczeniem, jednak z dzisiejszej perspektywy widać, że było to opłacalne. Obecnie, klienci mają styczność wyłącznie z przyjaznymi dla użytkownika terminalami osadzonymi w środowisku bezpiecznych płatności.

Zapotrzebowanie na aplikacje płatnicze oparte na systemie Android zachęciło do współpracy z Ingenico wielu czołowych dostawców usług. Strategia ta pozwoliła stworzyć środowisko dla licznych aplikacji i portfolio gotowych do pobrania produktów biznesowych, a dzięki temu – zapewnienie wartości dodanej dla przedsiębiorców w najkrótszym możliwym czasie.

3. OD PUNKTU SPRZEDAŻY (POINT-OF-SALE) DO PUNKTU ZAUFANIA (POINT-OF-TRUST)

Technologie związane z Androidem są powszechnie znane, zatem w jaki sposób Ingenico zapewnia bezpieczeństwo terminali POS na najwyższym poziomie, w zgodności ze standardem PCI?

Połączenie „popularnego” systemu operacyjnego, takiego jak Android, z rygorystycznymi standardami ochrony płatności nie było łatwym zadaniem. Można powiedzieć jednak, że bezpieczeństwo jest wpisane w DNA Ingenico – staramy się czynić z niego główny element naszej strategii, przestrzegając wymogów na poziomie zarówno globalnym, jak i lokalnym. Dlatego wszystkie terminale z Androidem od Ingenico są w pełni zgodne z zasadami PCI, odpowiadając najwyższym wymogom międzynarodowych standardów ochrony płatności. Przykładowo, model APOS A8 jest certyfikowany standardem PCI PTS V5, a w naszej ostatnio wdrożonej linii AXIUM znalazł się model DX8000, który może poszczycić się spełnieniem wymogów PCI PTS V6. W obszarze bezpieczeństwa związanym z systemem Android osiągnięto na przestrzeni ostatnich lat ogromny postęp, lecz wciąż istotne pozostają poniższe zasady, zapewniające bezpieczne, pewne i zaufane płatności:

·         Tworzenie niezależnych i jasno rozdzielonych środowisk. Funkcje związane z płatnościami oraz innymi zadaniami terminala nie znajdują się w tym samym miejscu, dzięki czemu można zwiększyć bezpieczeństwo danych pochodzących z analiz wykonywanych przez system Android, jednocześnie zachowując pełną zgodność z zasadami PCI.

·         Poprzez ciągłe aktualizowanie oprogramowania, POS oparty na Android i powiązane z nim urządzenia chronione są przed wciąż ewoluującymi zagrożeniami.

·         Te zabezpieczenia mogą być jeszcze bardziej wzmocnione dzięki najnowszym technologiom szyfrowania, które umożliwią zabezpieczenie komunikacji pomiędzy poszczególnymi częściami systemu płatniczego, tak, aby chronić wrażliwe dane.

·         Wykorzystywanie cyfrowych kluczy, dzięki którym tylko autoryzowane osoby mogą uzyskać dostęp do środowiska terminala, to dodatkowa gwarancja spokoju.

·         Ostatni aspekt to zaufane aplikacje, tworzone przez specjalistów rozumiejących złożoność wymogów sektora płatniczego, które są podstawą funkcjonowania systemu.

4. NOWE ŹRÓDŁA DOCHODÓW

W jaki sposób wymienione aplikacje wpływają na generowanie przychodów?

Oferowane przez aplikacje o wartości dodanej nowe możliwości, dedykowane w całości dla biznesów, wprowadzają do gry kolejne źródła dochodu. Przykładowo, banki już teraz tworzą własne ekosystemy aplikacji, by zwiększać sprzedaż i wyróżniać się na rynku, zapewniając najwyższą jakość płatności i uzyskując większy przychód niż w przypadku tradycyjnych metod.

Świetnym przykładem jest Innova TaxFree, gdzie dodatkowy przychód wynika z oferowanej możliwości uzyskania zwrotu podatku za zakup, co stanowi dodatkową zachętę dla klientów sklepu. Ze względu na uwzględnienie w aplikacji obecnych form podatku, umożliwia ona użytkownikowi zaoszczędzenie czasu na transakcji, jednocześnie poprawiając jego doświadczenie.

Celem aplikacji z sektora gastronomicznego, takich jak Touché, jest również ogólna poprawa doświadczenia użytkownika. Banki natomiast korzystają z dodatkowych środków uzyskiwanych dzięki sprzedaży dodatkowych pakietów usług.

Wymienione możliwości, jak również pozostałe elementy związane z dodatkowym dochodem, to doskonałe przykłady innowacji służących przedsiębiorcy do uzyskiwania maksimum korzyści z utrzymywanych terminali płatniczych.

Terminal zostanie z nami na dobre

Niektórzy nadal uważają, że terminale płatnicze to rozwiązanie tylko przejściowe, które w przyszłości zostaną zastąpione przez alternatywne metody płatności (APM) czy usługi w chmurze. Jednak fakty mówią co innego: APM-y są komplementarne z terminalami – funkcje obu technologii uzupełniają siebie nawzajem, dzięki czemu całość jest w stanie działać o wiele sprawniej na systemie Android. To właśnie to zjawisko, w połączeniu z czterema kluczowymi powodami, które opisałem powyżej, idealnie wyjaśnia wzrastającą popularność Androida w ostatnim czasie.

Android polega dziś na owocnym współdziałaniu bezpiecznego terminala z aplikacjami dla biznesu, by oferować coraz lepszą jakość codziennych płatności. A to dopiero początek…

Hernán Moya jest ekspertem ds. płatności i bankowości cyfrowej z ponad 25-letnim doświadczeniem w sektorze finansów. Posiada bogate, międzynarodowe doświadczenie zdobyte w firmach takich jak Citibank czy Prisma medios de Pago and Diebold-Nixdorf. Był odpowiedzialny m.in. za strategię wejścia firmy na rynek EMEA, obecnie jest członkiem zespołu Ingenico odpowiedzialnego za wprowadzanie modelu Terminal-as-a-Service.