Miért az Android a POS jövője?

Az Android-elfogadás az egyik legfontosabb téma jelenleg a fizetési ágazatok területén. Valójában már nem az a kérdés, hogy a piac jelentős része „áttér-e”, hanem hogy „mikor tér át” az új platformra. De melyek az Android előnyei, és hogyan nyerhetnek valódi értéket belőle a bankok, a beszerzők és a kereskedők?

Jose Luis Arias, az Ingenico Terminálok, Megoldások és Szolgáltatások, valamint a Worldline márka képviselője ad magyarázatot ezekre a kérdésekre.

Miben más az Android?

Mostanáig a fizetési terminálok kínálatának generációról generációra történő változása járulékos volt. Ide tartozik kereskedői szemszögből – a PCI és a biztonsági frissítéseket leszámítva – a WiFi, a vezeték nélküli kommunikáció fejlődése, az ergonómia, a színes képernyő, valamint néhány egyéb funkció is. Az Android ökoszisztéma azonban megváltoztatja mindezt. Nem csupán felszabadítja a szabadalmaztatott ökoszisztémákon belüli mozgás lehetőségét, hanem lehetővé teszi a beszerzési és a hozzáadottérték-szolgáltatóknak, hogy saját alkalmazásokat fejlesszenek ki, ezáltal új univerzumot megnyitva a bankok és a beszerzők előtt. Ezen alkalmazásokat kombinálva a fintechek, a független szoftvergyártók (ISV), a Wallet-üzemeltetők és más üzleti alkalmazás-fejlesztők folyamatosan növekvő hálózatainak kreativitásával, differenciált versenyelőny is kialakítható.

Milyen előnyökkel jár az Android a banki partnerek számára?

Véleményünk szerint a bankoknak és a beszerzőknek csak néhány kulcsfontosságú prioritásuk van. Ezek egyike a kiskereskedőknek szállított hardver teljes tulajdonlási költségének csökkentése, míg egy másik az ügyfelek megtartásának javítása. Az Android használatával egyetlen termék helyettesíthet több eszközt is, csökkentve mind a beszerzők, mind a kereskedők teljes tulajdonlási költségét. Mindemellett a vállalkozások kiváló, sőt olykor olcsóbb szolgáltatást nyújthatnak a kereskedőknek, hosszú távon erősítve ezzel üzleti kapcsolatukat.

Az Android ezenkívül lehetővé teszi a bankok és a beszerzők számára, hogy növeljék a megbízhatóságukat és tartósságukat azáltal, hogy saját alkalmazásokat fejlesztenek ki a kereskedők számára: ha például egy kereskedőnek három éves hűségprogram-szerződése van a bankjával, akkor alaposan át fogja gondolni, mielőtt szolgáltatót cserélne.

Hogyan tudják a vállalkozások kihasználni az Androidot?

Az Android-eszközökön telepíthető alkalmazások típusainál a lehetőségek tárháza végtelen, azonban akad néhány kulcsfontosságú módszer a platform valódi értékének kihasználásához. Ilyen például a fizetések kiegészítése üzleti alkalmazásokkal. Az Android egy nagyobb fejlesztői közösséget foglal magába, rengeteg alkalmazástípussal, amelyek Android alapú POS-on telepíthetők. Ide tartoznak például olyan front-office alkalmazások, mint a bolti applikációk, a hűség-kártyák, a „click and collect” és a jegyárusítás, míg a back-office alkalmazások a menedzsmenthez nyújtanak segítséget, például jelentések készítése során.

Ide tartozik még az alternatív fizetési módok elfogadásának lehetősége, kihasználva az eszköz további adottságait, mint a kamerák, a szkennelés és az NFC-fizetés. Az Android emellett lehetővé teszi az új alkalmazások, köztük a QR-kódok és a digitális pénztárcák egyszerű hozzáférését a hagyományos fizetési módok mellett.

Mennyire biztonságos az Android fizetési terminál?

A biztonság létfontosságú a kiskereskedők, a beszállítók, a bankok és a fogyasztók számára is. Az elmúlt években hatalmas előrelépés történt az Android biztonságában, ami kiemelt szerepet játszott abban, hogy ezt a platformot választottuk. Ezen felül az Ingenico extra biztonsági szinteket is kínál, hiszen amíg a platform nyitva van, addig a fizetési oldal nem. A két funkció eltérő és teljesen elkülönített, így minden, ami a fizetésekkel kapcsolatos, egy állandó kapcsolati csatornákkal ellátott tűzfal mögött található. Természetesen az Ingenico összes Android-terminálja PCI-kompatibilis, tehát megfelelnek a legszigorúbb fizetési biztonsági előírásoknak.

Mit tartogat a jövő?

Az Android megnyitja az utat a biztonságos tranzakciók, a hasznot hozó szolgáltatások és a folyamatos operatív rendelkezésre állás előtt, amelyek során a kereskedőknek izgalmas, vonzó és különleges élményeket kell teremteniük az ügyfelek számára. Ez lehetővé teszi a POS terminálok számára a „Thin Client” szoftverek használatát a felhőfunkciókkal együtt. Azon alkalmazások, amelyek mind a POS-on, mind a Cloud szolgáltatásban működnek, valódi értéket képviselnek.

Az Android POS automatizálása és egyéb karbantartási, szoftverfrissítési és öngondoskodási funkció engedélyezése képes például jelentősen csökkenteni a teljes tulajdonlási költségét. A kereskedők előnyt kovácsolhatnak a digitális értékesítési folyamat használatából – a felhőn keresztüli fizetésből, a készletellenőrzésből és a termékinformációk kereséséből.

Hogyan illik bele az Ingenico portfóliója az Android-elképzelésbe?

Az Ingenico Android-megoldásai és -szolgáltatásai a kategóriában ismert legjobb és legmegbízhatóbb eszközök képességeire épülnek, a saját bevált funkcióiknak köszönhetően pedig a felhasználók képesek hatékonyan telepíteni és fenntartani megoldásaikat. Az állandó bizalom és együttműködés révén az ügyfelek ötleteinkre, innovációinkra és partnereink hálózatára támaszkodva folyamatosan javíthatják kínálatukat, és segítséget kapnak olyan megoldások telepítésében, amelyek megfelelnek a gyorsan változó kereskedői és fogyasztói igényeknek.

A cikk szerzőjéről:

José-Luis Arias, Vezérigazgató helyettes, INGENICO EMEA.