A kártyás fizetések 97%-a érintésmentes

A fizetések digitalizációja felgyorsította a készpénz nélküli tranzakciókra való áttérést. Magyarországon már a COVID-19 előtt is gyorsan terjedt az érintésmentes fizetés, elősegítve a készpénz nélküli társadalom kialakulását, ami nincs is olyan messze, mint gondolnánk, Svédország például már készen áll arra, hogy 2023-ban abbahagyja a készpénz elfogadását az üzletekben.

Bár az országok ezen cél felé haladásának sebessége eltér, a menetirány mindenki számára egyértelmű. A PwC elemzése szerint a globális készpénz nélküli fizetési forgalom 2020-tól 2025-ig több mint 80%-kal fog nőni, mintegy 1 billió tranzakcióról 1,9 billióra, majd 2030-ra majdnem megháromszorozódik.[1]

Vizsgáljuk meg közelebbről a magyarországi érintésmentes fizetési szokásokat, mint konkrét felhasználási esetet.

Terjesztés, gyorsítás és a közpolitika

A kényelmes és biztonságos érintésmentes technológia 2008 óta van jelen Magyarországon, robbanásszerű elterjedése pedig nem csak az érintés nélküli fizetésre alkalmas kártyák, hanem az elfogadó fizetési terminálok számának növekedésének is köszönhető. A kezdetektől fogva az elfogadás mértéke látványos volt: 2012 első hat hónapjában 183 000 érintés nélküli tranzakció történt, amely az év második felében 1,1 millióra emelkedett.

A terminálok (POS) telepítésével kapcsolatos közpolitikai lépéseknek szintén kulcsfontosságú szerepük volt, különös tekintettel a kormány 2013-as POS telepítési kísérleti jellegű programjára. Ennek eredményeként a kártyaelfogadó hálózat gyorsított ütemben növekedett, a 70 ezer kiskereskedelmi egység, amely elfogadta a kártyás fizetéseket 2012-ben, majdnem 114 ezerre emelkedett 2019-re. Hasonló tendenciák figyelhetők meg a fizetések értékét tekintve is: 2012-ben 4,5 milliárd forintot költöttek érintésmentesen az emberek, 2020-ban pedig már ez az összeg megközelítette az 5600 milliárd forintot.

Bakonyi András, a POS terminálon piacvezető Ingenico Magyarországért felelős értékesítési igazgatója szerint az érintésmentes fizetés egyszerre forradalmasította az elfogadó technológiát és változtatta meg gyökeresen vásárlási szokásainkat.

2021 első negyedévében 139 000 fizikai kereskedői elfogadóhelyen közel 213 000 POS terminál működött a magyar fizetési szolgáltatók kártya elfogadói hálózatában. A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint ezen eszközök több mint 98 százaléka alkalmas érintésmentes fizetések fogadására, 100 kártyás fizetésből 2021 első negyedévében pedig csak 3-at hajtottak végre a kártyán lévő chip vagy mágnescsík leolvasásával:

Forrás:, Payment Systems Report 2020

Forrás:, Payment Systems Report 2020[2]

A Covid-19 hatása az érintésmentes fizetések elfogadására

A világjárvány globálisan felgyorsította a fogyasztók fizetési magatartásának változását, és sok más országhoz hasonlóan a magyar kormány is gyorsan lépett a készpénzmentes fizetések növelése és a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében a POS termináloknál.

2020-ban a PIN kód nélküli fizetés felső határát 5000 forintról 15 000 forintra emelték. Ahogy nőtt az érintésmentes fizetést használó fogyasztók száma, nőtt a kereskedői elfogadóhelyeken lévő POS terminálok száma is, csak 2021 első negyedévében közel 7 százalékkal.

Ez a szám részben tükrözi a kereskedők reakcióját a fogyasztói fizetési szokások alakulására, valamint mutatja a jogszabályi változások hatását is, amelyek 2021. január 1-től arra kötelezték az online pénztárgépeket használó kereskedőket, hogy valamilyen készpénz nélküli fizetési lehetőséget kínáljanak ügyfeleiknek. Ez a POS terminál és más kapcsolódó technológiák, például QR-kódos fizetések és banki átutalások rendelkezésre bocsátásának követelménye elősegítette a digitális fizetések számának növekedését, amelyre a legtöbb kereskedő már 2020 végén felkészült.

Ha megnézzünk milyen kevés érintésmentes tranzakció ment végbe 2012-ben (1,3 millió) és hogy hol van most Magyarország, akkor egyből valószerűvé válik, hogy egy kevésbé fejlett piacról (alacsonyabb kártyabirtoklási arány és felhasználás) indulva könnyebb az átállás az érintés nélküli technológiára. Akár egyetértünk ezzel az állásponttal, akár nem, egyértelmű, hogy az érintésmentes technológia hatalmas változásokat hozott magával.

Hogyan néz ki az érintésmentes fizetések jövője Magyarországon?

„A teljes kereskedelmi POS terminál infrastruktúra lecserélését követően a piaci szereplők legfontosabb feladata egyrészt a biztonság folyamatos szavatolása, másrészt pedig olyan területek nagyobb mértékű bevonása a készpénzmentes fizetések területére, mint például az önkiszolgáló fizetések” – mondta el a szakember.

Magyarországra ezáltal a kártyás fizetések további növekedése várható, amely most különösen nagy népszerűségnek örvend. Az okostelefonok használata - az alternatív fizetési lehetőségek mellett - a meglévő fizetési terminál infrastruktúra NFC-kompatibilitását kihasználva szintén várhatóan növekedni fog.

Egyelőre azonban a kártyával való érintésmentes fizetés marad a magyarok kedvelt fizetési módszere, ami egy megbízható, kényelmes és biztonságos fizetési lehetőséget ad az emberek kezébe.

[1] https:// www.pwc.com/gx/en/industries/financial-services/publications/financial-services-in-2025/payments-in-2025.html

[2] https://www.mnb.hu/en/publications/reports/payment-systems-report

Bakonyi András, Magyarországért felelős értékesítési igazgató – Terminálok, megoldások és szolgáltatások – Ingenico – egy Worldline márka

Bakonyi András közgazdász végzettségű, több mint 17 év pénzügyi iparági tapasztalattal, kiemelt tekintettel a kártyás fizetések és a digitális banki szolgáltatások területére. András 2020-ban csatlakozott az Ingenico-hoz, mint Magyarországért felelős értékesítési igazgató. Korábban 11 ország kártyaelfogadási szolgáltatásáért felelt a Raiffeisen Bank bécsi központjában, valamint vezető pozíciókat töltött be a Cetelem Banknál és az American Express-nél.