We detected that you log in from the UK, do you want to visit our UK website ?  Click here Browse region

Tři způsoby, jak generovat tržby… pomocí platebního terminálu

Všichni jsme slyšeli o tom, jak platební zařízení změnila svět financí a ovlivnila všechny společnosti, od globálních řetězců až po malé podniky. Dokonce i skautky zjistily, že když nabídnou možnost bezhotovostní platby, prodají více sušenek. A přesto můžeme prohlásit, že jsme doposud nedosáhli plného potenciálu původně „skromného“ platebního terminálu. V tomto článku uvedeme tři snadné způsoby, jak můžete svou technologii využít na maximum, a co všechno z ní můžete získat.

Pro tuto analýzu použijeme jako konkrétní příklad český trh.

Připraveni na změny: bezhotovostní platby získávají na síle

Česká republika je jednou z nejpokročilejších zemí, pokud jde o zavádění bezkontaktních plateb. Na druhou stranu jsou ale Češi známí svou historickou závislostí na hotovosti. Nicméně nástup pandemie změnil přetrvávající postoje a Češi jsou nyní mnohem otevřenější novým inovacím, které podporují růst mobilního obchodu a rostoucí využívání mobilních peněženek. Očekává se, že v jejich důsledku budou karetní platby do roku 2023 představovat hlavní platební metodu[1].

Tento trend se ještě více zvýraznil díky nabídce nových možností doručování, například služeb click-and-collect nebo doručení domů, které se velmi rychle začaly rozvíjet[2]. Rostoucí počet online prodejců poskytuje svým zákazníkům možnost objednání zboží online a následného vyzvednutí v prodejně[3]. I přes stále převládající tendenci platit za tyto transakce v hotovosti roste ochota Čechů používat k uhrazení dodávky platební kartu. V roce 2020 využívalo této možnosti již 8,4 % lidí a toto číslo neustále roste[4].

Což nás přivádí k prvnímu způsobu, jak rozšiřovat možnosti generování tržeb pomocí vašeho terminálu:

1. Vybavení odběrných míst terminálem u pokladny nebo u místa pro vyzvednutí objednávky nabízí zákazníkům, kteří upřednostňují bezhotovostní platby, nejpohodlnější způsob dokončení objednávky. Větší počet zákazníků a menší objem správy hotovosti vedou k mimořádným příležitostem pro úsporu nákladů.

Platební terminály poskytují v rychle se rozvíjejícím bezhotovostním světě skutečnou výhodu.

Očekávání od platebních terminálů se změnila a společnosti chtějí ve svých prodejních místech dosahovat další přidané hodnoty. Dnes je k dispozici stále vyšší počet obchodních aplikací, které rozšiřují konkurenční výhody obchodníků: věrnostní programy, průzkum zákaznické spokojenosti , možnost rozdělení účtu, rezervační služby, a to je jen několik málo příkladů.

2. Díky platebním terminálům mohou obchodníci využívat technologických výhod pro diferenciaci vlastní nabídky. Kromě jednoduchých platebních služeb se nejoblíbenější obchodní aplikace týkají finančních služeb – například díky možnosti „kup nyní, zaplať později“, která si mezi zákazníky získala mimořádnou popularitu, protože jim dává více možností při výběru způsobu platby[5].

Kromě možnosti diferenciace pomáhají zařízení Ingenico podnikům také zvyšovat jejich tržby. Nejen že se platební terminály snadno používají, ale současně nabízejí intuitivní a uživatelsky přívětivé rozhraní, které využívá nejnovější technologie dotykových obrazovek. Platební terminály se postupně mění z „point-of-sale“ prodejních zařízení na „point-of-interaction“ systémy. Nedávný průzkum ukázal, že pouhých 10 % provozní doby terminálu se využívá k samotným platbám[6].

Jak tedy ještě můžete zvyšovat tržby díky platebnímu terminálu?

3. Reklama v reálném čase s využitím algoritmů zařízení může zobrazovat na displeji kontextové inzeráty, reagující na nákupní rozhodnutí zákazníka. To vede k možnosti prodeje doplňkového zboží.

Díky maximalizaci funkcí technologie svého terminálu můžete uživatelům poskytnout plynulejší platební proces, takže se vašemu podniku naskytnou nové obchodní příležitosti. Nejmodernější technologie již nejsou jen něco, co je hezké mít, ale postupně se stávají absolutní nutností.

Platební terminály již nejsou vnímány jako nákladová položka. Díky technologii Android se z nich stávají víceúčelová zařízení, se kterými mohou obchodníci všech velikostí udržet krok s poptávkou moderního trhu. Mohly by se platební terminály stát pro obchodníky zrovna tak nepostradatelné jako chytré telefony pro spotřebitele?...

----------------------------------------------------------------

[1] Zpráva o platebních trendech v elektronickém obchodu J.P. Morgan 2020: Česká republika 2020
[2] Zpráva o platebních trendech v elektronickém obchodu J.P. Morgan 2020: Česká republika 2020
[3] Český velkoobchodní řetězec Makro spouští službu osobního odběru ve značkových prodejnách My Shop
[4] Nejoblíbenější platební metody při online nákupech v České republice v letech 2018 až 2020
[5] Bezhotovostní život a mzdové prostředky - prezentace Ingenico - 9. kongres pro bezhotovostní platby
[6] Bezhotovostní život a mzdové prostředky - prezentace Ingenico - 9. kongres pro bezhotovostní platby

Martin Havrlant

Martin Havrlant, ředitel prodeje pro Českou republiku a Slovensko, divize terminálů, řešení a služeb společnosti Ingenico, dceřiné společnosti skupiny Worldline

Martin má přes 20 let praktických zkušeností ve světě plateb, a to v obou sektorech – issuing a acquiring. Ve společnosti Ingenico pracuje Martin od roku 2014 a zaměřuje se na prodej a obchodní rozvoj na základě přímého přístupu a ve spolupráci s obchodními partnery v České republice a na Slovensku.

Stáhnout

Stáhnout jako PDF Všeobecné Obchodní podmínky Ingenico CZ S s.r.o.