We detected that you log in from the UK, do you want to visit our UK website ?  Click here Browse region

„Platební“ menu pro hotely, restaurance a kavárny

Když se my, kteří patříme do generace X, nebo dokonce ti šťastní z nás označovaní jako mileniálové, podíváme zpět na platební metody dostupné za našeho mládí, dostaneme se do doby, kdy všemu kralovala hotovost, která představovala převažující způsob úhrady. Když později dorazily POS terminály, byly pomalé a omezovaly se jen na nejvýznamnější typy karet jako Visa a Mastercard.

V dnešní době jsou však platby na POS terminálech každodenní realitou, o které ani nepřemýšlíme. Naši pozornost mohou upoutat nové služby s přidanou hodnotou (VAS) u pokladny, například možnost rozdělení účtu, průzkum zákaznické spokojenosti nebo dokonce platba příspěvků na charitu. Platební terminály se staly významným prvkem interakce se zákazníky a platba jako taková je jen doplňkovou funkcí.

Při pohledu do budoucna je jasné, že se brzy fyzická platidla přestanou zcela používat, digitální platby budou všudypřítomné a dostaneme se do bodu, kdy „čímkoli bude možné platit na čemkoliv“.

Co tedy musí POS terminál splňovat, aby naplnil očekávání současných obchodníků a jejich zákazníků?

Abychom mohli na tuto otázku odpovědět, rozhodli jsme se zveřejnit novou řadu článků nazvanou Perspektivy, která se zaměřuje na očekávání různých sektorů z pohledu plateb. Začínáme segmentem hotelů, restaurací a kaváren, který je často označován jako HORECA.

Požadavky na funkce pro dokonalý platební zážitek…

Podniky v segmentu pohostinství jsou založeny na fyzickém, přímém kontaktu se zákazníkem. Sběr informací o rezervacích, zákaznických preferencích a zpětné vazbě, objednávkách, účtech a samotné platbě od zákazníků se používá mnoho různých zařízení a nástrojů. Jde o velký objem informací z mnoha zdrojů. Proč tedy pro všechny nevyužít jen jedno zařízení?

Ingenico, dceřiná společnost Worldline, provedla průzkum1 hodnotící potřeby obchodníků v segmentu HORECA, aby mohla identifikovat jejich hlavní požadavky a to, co od platebního terminálu nejvíce potřebují:

• MALÝ A SNADNO POUŽITELNÝ FORMÁT: Zařízení by se mělo snadno používat a mělo by být přenosné, aby bylo možné platit kdykoli. Hmotnost je také důležitá, ideální je lehké a malé zařízení.
  • SPOLEHLIVÁ KONEKTIVITA: aby bylo možné platit kdekoliv, například při přechodu z vnitřních prostor restaurace na venkovní terasou, s bezchybným přepínáním z Wi-Fi na 4G a naopak.
  • MOŽNOSTI DISPLEJE: Je třeba nalézt dokonalou kombinaci obrazovky, která se snadno ovládá a nabízí pohodlnou velikost pro každodenní použití. „Uvidíme výrobek správně? Nechci trávit hodiny procházením menu…“. Zatímco obrazovka musí být dostatečně citlivá, aby reagovala na dotyk, současně musí být robustní, aby nebylo nutné používat další ochranu displeje. „Není-li zařízení dostatečně pevné, nevydrží při pohybu po restauraci déle než 5 minut“.
  • RYCHLÉ FUNKCE: Vzhledem k vyžadované vysoké užitné hodnotě musí aplikace zajistit účinnou správu úkolů. Žádná restaurace nechce ztrácet drahocenný čas při zpracovávání objednávek, protože aplikace, software nebo zařízení je příliš pomalé.
  • BATERIE S DLOUHOU VÝDRŽÍ: Zaměstnanci v pohostinství se hodně pohybují, obsluhují zákazníky a přijímají platby. Nelze mít zařízení stále připojené k dobíjecí stanici. Požadavky se tak rozrůstají o baterie s dlouhou výdrží doplněné o potřebu rychlého nabíjení a jasné signalizace vybíjející se baterie.
  • A nakonec ROBUSTNOST: Každý platební terminál, který se velmi často používá, musí být robustní a musí být schopen odolat nárokům každodenního používání.

…a musí být i uživatelsky přívětivý

Při definování fyzických a funkčních vlastností dokonalého platebního terminálu pro segment HORECA je důležité nepřehlížet zaměstnance, kteří budou zařízení pravidelně používat, a zajistit jim jeho snadné používání:

• INTUITIVNÍ APLIKACE: Intuitivní aplikace na terminálu, které se snadno používají a vyžadují minimální zaškolení, poskytnou obchodníkům určitý náskok a zaměstnanci pak nebudou dělat chyby. Aplikace musí poskytovat mimořádný zákaznický zážitek, ale současně musí usnadňovat každodenní úkoly. Obsluha by měla být schopna zrušit objednávku, rozdělit účet a několika kliknutími se dostat k platbě. Přechod mezi různými aplikacemi musí být transparentní, aby uživatel zařízení důvěřoval.
  • POHODLNÝ UŽIVATELSKÝ ZÁŽITEK: Mezi priority patří mimořádná kvalita, citlivost a snadné používání funkcí, díky kterým se bude zařízení všem uživatelům snadno ovládat. Jak prohlásil jeden respondent našeho průzkumu: „Školení mé obsluhy k používání zařízení by mělo být jednoduché. Nemohu si dovolit, aby mí zaměstnanci dělali chyby.“
  • ZABEZPEČENÍ A KONTROLA INFORMACÍ: V segmentu HORECA to je pro rozšiřování možností terminálů zásadní požadavek. Otázka „Kdo má přístup k čemu?“ může být při rozhodování o terminálech velkou překážkou, takže je nutné zajistit, aby management měl naprostou kontrolu nad přístupem ke každé aplikaci.

Prvotní výsledky této analýzy ukazují, že platební terminály musí co nejvíce fungovat jako všestranné zařízení pro každou situaci, navzdory různorodým potřebám  obchodníka. K dispozici není žádné jednotné řešení a přístup musí být vždy individuální, takže obchodníci potřebují poskytovatele plateb, kteří se mohou přizpůsobit jejich jedinečným požadavkům. Společnost Ingenico proto představila flexibilní Android nabídku definovanou a navrženou tak, aby zohledňovala potřeby každého segmentu.

V Ingenico nám záleží na našich zákaznících, obchodnících i na celkovém zážitku z platby, který poskytujeme.

1 Zdroj: Poradní komise obchodníků, Ingenico Iberia

Francisco Gil Barez - jednatel regionu Iberia, divize terminálů, řešení a služeb společnosti Ingenico, dceřiné společnosti skupiny Worldline

Francisco dohlíží na aktivity společnosti Ingenico (TSS) ve Španělsku a Portugalsku. Má rozsáhlé zkušenosti s technologickým a platebním sektorem jak na tuzemském, tak i na mezinárodním trhu a ve společnosti Ingenico je zaměstnán od roku 2014.

Předtím pracoval jako finanční ředitel ve společnosti BT Global Services a disponuje rozsáhlými zkušenostmi s návrhem a vývojem řešení služeb v technologickém prostředí B2B, outsourcingu služeb, telekomunikacích, IT a v řízení globálních dodavatelských řetězců.

Stáhnout

Stáhnout jako PDF Všeobecné Obchodní podmínky Ingenico CZ S s.r.o.